De Groene Man van Keltisch symbool naar Christus
TVA non applicable, art. 293B du CGI, hors frais de port
Livraison gratuite sur les commandes domestiques supérieures à 50€
Délai de livraison 1 - 3 Jours ouvrés
Samenvatting
Welke sporen zijn er in onze kerken van voorchristelijk geloof? Deze vraag stelde ik mij bij het ontdekken van een kraagsteen uit de verwoeste kerk van Lampernisse. En hoe komen die ‘heidense’ symbolen zo ver tot ons in het Christendom? Mensen hadden ervaringen opgedaan in hun leefwereld. In het geval van deze steen, die we als ‘Groene Man’ vernoemen, merken we het verlangen naar leven, schepping en het volle leven. Al vlug is er de link naar Christus: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Levenˮ.
Trouwens wordt Hij ook vaak afgebeeld aan het dode hout waaruit leven ontspruit. Het dode hout van Goede Vrijdag linkt de schepping van alles door de hand van God tot de verrijzenis van Christus. Nieuw leven ontstaat en wel het eeuwige leven in het Rijk Gods. Wat mensen als ervaring hadden, wordt nu geopenbaard ten volle door de Schepper. De ‘Groene Mannenʼ laten zich vinden en spreken zonder woorden. Laten wij het volle Leven vinden. Zij roepen tot u uit een ver verleden!
Schrijver
Philippe Vindevogel is rooms-katholiek diocesaan parochiepriester in het bisdom Brugge, België (Ieper - Poperinge). Tevens heeft hij een diploma Tuinbouwtechnicus A2 en is geboeid door fauna en flora, geschiedenis en religie. Ridder-kapelaan in de Orde van de Tempeliers OSMTH, Robrecht van Veurne.
Met de medewerking van Jos De Doncker voor de tekeningen.
Gegevens
ISBN 9782493323729
Aantal bladzijden: 450 pagina's
met talrijke kleurenillustraties
Formaat: 16 cm x 24 cm
Gewicht: 800 g